Green Energy Facility

Location: Referinghausen

Typology: Infrastructure

Area: 2000 sqm

Status: Completed 2016

Materials: Recycling Concrete

This project is the result of a symbiosis of function and atmosphere. The infrastructure buildings are biomass storage facilities and thus contribute to the green energy supply of the village of Referinghausen. However, they are more than just functional buildings, but are also places with a special ambiance, which have been thematically linked by a path temporarily.
The first part of the trail started between two concrete walls, which serve on the other sides as storage for biomass. The path then headed along a circular reservoir, where through an opening the view was directed to the interior, the reflections of the water, the sharp shadows and the sky. The journey ended at an installation: Three concrete pillars that symbolize biomass, heat and green electricity. An extension of the path led to the Strohtherme, an information pavilion built on the occasion of the 750th anniversary of the village.

Photo credit:
┬ęChristoph Hesse Architects

Site plan
Floor plan
Section